Ez az egyik leggyakoribb kérdés, amit feltesznek nekem és mivel sokszor előkerül, ezért arra gondoltam, hogy készítek belőle egy blogbejegyzést, hogy mindig kéznél legyen, ha szükséged van rá.
Nézzük tehát hogyan fogyaszthatod a hidegen sajtolt olajokat!
Két féle mód közül választhatsz:
- Kúraszerű fogyasztás
- Étkezéseid során ételeidhez adagolva
Lássuk részletesen, hogy melyik mit jelent!
1. Kúraszerű fogyasztás
A hidegen sajtolt olajokat kúraszerűen fogyasztani annyit jelent, hogy napi rendszerességgel elfogyasztod az ajánlott mennyiséget. A legtöbb hidegen sajtolt olajból az ajánlott napi fogyasztási mennyiség felnőtteknek egy evőkanál, gyerekeknek 1 teáskanál. Ezt minden esetben feltüntetjük akkor, amikor vásárolsz tőlünk olajat, hiszen mindig mellékelek egy levelet, amiben összefoglalom neked a legfontosabb tudnivalókat.
Kúraszerű fogyasztás alatt tehát azt értem, hogy naponta, reggel, éhgyomorra elfogyasztod az ajánlott napi adagot. A legjobb hatást úgy érheted el, hogy az olaj elfogyasztása után legalább 20 percig nem fogyasztasz semmit.
Ha kávézol/teázol, akkor is inkább először egyél pár falatot és csak utána fogyaszd a megszokott kávédat/teádat.
Ha nem tudod lenyelni az olajat önmagában, akkor nyugodtan igyál rá egy korty vizet vagy gyümölcslevet. Arra viszont figyelj, hogy ne a citrusfélék közül válassz.
2. Hidegen sajtolt olaj fogyasztása ételeidhez adagolva
Hogyan használd a hidegen sajtolt olajokat, ha ételeidhez szeretnéd adagolni?
Első és legfontosabb dolog, hogy mindig tájékozódj arról, hogy az adott hidegen sajtolt olaj alkalmas-e sütésre-főzésre. Amit itt a GastrOlaj webáruházban találsz, azok az olajok nem alkalmasak magas hőmérsékleten való felhasználásra.
Saját sajtoló üzemünkben készült GastrOlajainkat használd inkább hidegen, mint például:
- kiváló reggeli egy kanál GastrOlaj hidegen sajtolt dióolaj egy pohár natúr joghurthoz keverve
- egy pirítósra is csepegtethetsz GastrOlaj hidegen sajtolt tökmagolajat vagy GastrOlaj hidegen sajtolt dióolajat
- készíts tápláló zabkását GastrOlaj hidegen sajtolt dióolajjal (itt is
csak akkor add hozzá az olajat, ha már kezd hűlni) - készíthetsz szendvicskrémeket, pástétomokat GastrOlaj hidegen sajtolt olajok felhasználásával
- ízesítheted velük a salátáidat
- egy egyszerű olajspray segítségével utóízesítheted a sült húsokat
A sort még hosszan folytathatnám és meg is teszem, hiszen ezért született ez az oldal. Figyeld a friss bejegyzéseket és igyekszem minél több olyan felhasználási/fogyasztási módot mutatni
neked, ami a segítségedre lehet abban, hogy jobban megismerd a hidegen sajtolt olajok csodálatos világát!
Tarts velem! 🙂
GastrOlajainkat keresd a “Termékeink” menüpont alatt vagy a képre kattintva: