Kiegyensúlyzottság természetes segítséggel!

A mai rohanó világban sajnos egyre több felől hallom azt, hogy a stressz, az idegesség és a kimerültség tölti ki mindennapjaink egy részét. Mindegy, hogy fiatalokról van szó, akiket a munkahelyi stressz kínoz, vagy esetleg kamaszokat nevelő szülőkről, netán a megélhetésért harcolókról.

A stressz és a feszültség sajnos minden területen bekúszik az életünkbe. A minap egy olyan cikket olvastam, melyben arról írtak, hogy szakértők egy csoportja kutatja az összefüggést a stressz (legyen az bármely okból kiinduló) és a daganatos megbetegedések között. A kutatók azzal érveltek, hogy a stressz a szervezetben krónikus gyulladásokat idézhet elő, melyek következtében daganatképződési folyamatok indulnak el.

Tényleg ennyire komoly lenne a helyzet? Nem elég, hogy sok-sok munkaórát végig dolgozunk még ezzel is szembe kell néznünk?

Van egyáltalán valami eszköz a kezünkben, amivel küzdhetünk a stressz ellen?

Bevallom őszintén én abba a típusba tartozom, aki hajlamos mindent a szívére venni és túlságosan sok időt elmerengeni a problémákon. Bár tudom, hogy a múltat már nem tudom megváltoztatni, de mégis, valahogy nehezen lépek túl bizonyos dolgokon.

Ha te is ilyen vagy, akkor jól tudod, hogy nem igazán segít ilyenkor, ha azt mondják nekünk, hogy “ááá, ne törődj vele, majd megoldódik…”.

Aztán egyszer olvastam arról, hogy az Omega-3  zsírsav fogyasztása mennyire jótékony az ilyen esetekben. Mégpedig azért, mert az Omega 3 zsírsavak javítják az agyfunkciókat és serkentik a szellemi képességeket, valamint javítják az élettani funkciókat, csökkenthetik a harag, a szorongás és a depresszió kialakulásának lehetőségét.

Utánajártam és kiderült, hogy halolaj mellett a dióolaj és a lenmagolaj az a két növényi olaj, mely tartalmaz Omega-3 zsírsavat.

Én most a dióolajat választottam és tényleg úgy érzem, hogy napi 1 evőkanál fogyasztásával kiegyensúlyozottabb lettem.

Hogyan fogyasztom a dióolajat?

Az elmúlt években, mióta a hidegen sajtolt olajokkal foglalkozom, megtanultam, hogy nem lehet egy-egy kiskanálnyi mennyiségtől csodát várni. Érdemes kúrákat beiktatni és kúraszerűen fogyasztani a hidegen sajtolt olajokat is.
Ezért most én is egy kúrát tartok, melynek lassan a végéhez érek és érzem is a jótékony hatást.

Egy kúra legalább tartson 3 hónapig. Ezalatt a 3 hónap alatt minden nap, pontosabban minden reggel éhgyomorra fogyassz el egy evőkanál hidegen sajtolt dióolajat vagy hidegen sajtolt lenmagolajat. Várj körülbelül 20 percet az olaj elfogyasztása után és csak azután reggelizz. Ha teázol/kávézol, akkor célszerű először pár falatot enned és utána elfogyasztanod a szokásos kávé vagy tea adagodat.

Nagyon fontos, hogy valódi hidegen sajtolt olajat válassz! Ne olyat, amit hőkezelnek vagy bármilyen más módon beavatkoznak az összetételébe. Igen, jól olvasod, vannak a boltok polcain olyan olajok, melyeket a készítés során magas hőmérsékleten kezelnek. Ezeknek a palackjain nem szabad feltüntetni a hidegen sajtolt olaj feliratot, mert a hidegen sajtolás technológiája, ahogy mi is készítjük GastrOlajainkat, nem engedi meg, hogy magas hőmérsékletet használjunk az olaj készítése során.

Olajozott egészség
Kattints a képre és olvasd el miről szól!

Nagyon részletesen írtam erről Olajozott egészség című könyvemben, melyet a képre kattintva tudsz megvásárolni!

Most csak röviden foglalom össze, hogy mi mindenre kell odafigyelned. Lehetnek a polcokon salátaolajak, melyek nagy valószínűséggel már nem első sajtolásból származó olajok. Vannak olyan eljárások, melyek során az első sajtolás során visszamaradt olajpogácsát vagy pelletet egy olcsó olajjal feláztatják és újra kisajtolják. Ugye nem kell magyarázni, hogy ebben az esetben a jótékony hatású összetevők már nincsenek olyan arányban jelen az olajban, ahogy szeretnénk. Én ezeket nem ajánlom kúraszerű fogyasztásra.

Aztán ott vannak még azok az olajok, melyekre azt írják, hogy hagyományos eljárással készült. Ez általában a melegen sajtolást jelenti és ez az a technológia, melynek során a magokat ledarálják, vízzel, sóval elegyítik és az így kapott masszát magas hőmérsékleten lepirítják, majd sajtolják. Az így kapott olaj egy rendkívül karakteres olaj, mely nagyon finom, azonban a kúraszerű fogyasztásra szintén nem ajánlott, hiszen a magas hőmérséklet hatására sérülhetnek az értékes összetevők.

Azt javaslom, hogy mindig tájékozódj az olaj származási helyéről. Az Olajozott egészség című könyvemben részletesen leírtam, hogy milyen lépéseken érdemes végig menni, hogy ne adjanak el neked rossz minőségű olajat. Ha részletesebben érdekel a téma, akkor mindenképpen ajánlom, hogy olvasd el! 🙂

Addig is hoztam egy kis visszajelzést azoktól, akik már olvasták a könyvet! Legnagyobb örömömre nagyon szerették! 🙂

*** KATTINTS A KÉPRE ÉS VÁSÁROLD MEG! ***

könyv_vélemény

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük