Miért fontos, hogy hidegen sajtolt legyen?

Ha egy ideje követed az oldalam, akkor már látod, hogy szinte mindenhol azt hangsúlyozom, hogy valódi hidegen sajtolt olajat válassz és csak ilyet fogyassz napi rendszerességgel.

Ha pedig új vagy nálunk, akkor készülj fel, hogy ezt a kifejezést, hogy “hidegen sajtolt” nagyon sokszor fogod hallani.

Miért fontos, hogy egy olaj hidegen sajtolt legyen?

Teljesen egyszerű oka van, mégpedig azért, mert a hidegen sajtolt olaj a legegészségesebb!

Hogy miért? Lássuk!

A hidegen sajtolás – ha a legegyszerűbben szeretném leírni – annyit jelent, hogy a magok feldolgozása, sajtolása közben nem használunk magas hőmérsékletet. Ez azért fontos, mert így az olajos magvakban található sok-sok értékes vitamin- és ásványianyag nem károsodik a hő hatására. Nincs hevítés, pirítás és semmilyen adalékanyag (só vagy víz). Csak a megtisztított magok, a sajtológép és a végén a csodálatos, értékes, 100%-osan természetes hidegen sajtolt olaj.

Azért tartom fontosnak ezt kihangsúlyozni, mert Te is azok közé tartozol, akik az egészségmegőrzés céljából, valamilyen betegség vagy panasz enyhítéséért, esetleg a természetes bőrápolásért fordulsz a hidegen sajtolt olajokhoz. Ha ilyen esetekben egy magas hővel készült olajat, pirított olajat kapnál kézhez, akkor a várt hatás elmaradna, hiszen a hő hatására károsodik az sok-sok értékes összetevő, mely segíthet Neked!

Van egy másik választás is.

Ha nem a fent említett okok miatt választod az adott olajat, hanem csupán csak az ízéért (pirított, pörkölt ízért), akkor érdemes megkóstolni a melegen sajtolt változatokat. A nyugati országrészben oly népszerű pirított tökmagolaj pont ebbe a kategóriába tartozik. Nagyon finom, kellemes illatú és aromájú olajról van szó. Ezt úgy készítik, hogy a magokat ledarálják, megpirítják só és víz hozzáadásával és így sajtolják ki.

Kétségkívül egy nagyon finom olaj készül így el, de élettani szempontból kevésbé értékes.

Azt hiszem ezek alapján már nyugodtan tudsz dönteni a kétféle olaj közül.

Ha szeretnél többet megtudni a hidegen sajtolt olajokról, azok beillesztéséről a mindennapjaidba, akkor ajánlom figyelmed Olajozott egészség című könyvemet, mely Magyarországon egyedülálló módon kizárólag a hidegen sajtolt olajokkal foglalkozik.

Kattints és ismerd meg:

olajozott egészség

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük